Bäckaskog slott – En weekend

Bäckaskog Slott

För ett par dagar sedan fyllde jag år och Melinda överraskade mig med en weekend på Bäckaskog slott. Tanken var inte att jag skulle skriva något inlägg om det då det inte riktigt faller in under temat men då jag knappt vet vad temat är efter en hel drös inlägg som knappt handlar om dykning så skrev jag ett inlägg ändå.

Filmade även en video som ni kan se längst ner.

Bäckaskog slott
Bäckaskog slott

Bäckaskog Slotts historia

På 1200-talet låg det ett litet kloster på ett smalt näs mellan Ivösjön och Oppmannasjön.  På den tiden var vattenståndet i både Ivösjön och Oppmannasjön högre vilket gjorde att klostret låg tryggt mellan de två sjöarna. Munkarna i klostret jobbade med jordbruk och fiske.

I slutet av 1500-talet och början av 1600-talet tillhörde Bäckaskog danskarna och man gjorde om klostret så det fick den fyrkantiga utformning det har idag. Det var nu man det började kallas för Bäckaskog slott.

När svenskarna tog Skåne i slutet av 1600-talet blev Bäckaskog Slott en av de viktigaste platserna i försvenskningen av Skåne då slottet blev överstebostad fram till 1818.

Från 1818 till 1900 var Bäckaskog slott ett kungligt lustslott med flera kungliga gäster. Under slutet av 1800-talet gjorde man även de två sjösänkningar av Ivösjön och Oppmannasjön vilket har gett slottet sitt läge det har idag.

Bäckaskog slott
Bäckaskog slotts position

Nu förvaltar statens fastighetsverk slottet och driver det som hotel och konferens verksamhet.

 

Utforska slottet

När vi checkade in frågade jag om det var okej att vi utforskade lite. Receptionen sa att det var helt okej. Så vi tog en promenad på slottet och vi kikade in genom alla dörrar som inte var låsta.

Korridoren med rummen på slottet
Korridoren med rummen på slottet

 

Matsalen
Matsalen

 

Stall med anor
Stall med anor

 

Patrik tittar på konst
Patrik tittar på konst

Det finns väldigt mycket att titta på. En del är renoverat till dagens standard men mycket är fortfarande original från när de olika byggnaderna byggdes.

Men det absolut bästa med vistelsen är maten. Restaurangen är fantastiskt och de satte utan problem ihop en meny till oss som passade oss perfekt.

efterrätt huvudrätt

 

Aktiviteter på Bäckaskog slott

Under helgen så passade vi på att både paddla kanot och cykla i det fina landskapet.

I brist på cykelvägar går det även bra med en skumpig vandringsstig.
I brist på cykelvägar går det även bra med en skumpig vandringsstig.

Vi cyklade lite på stigen mot Kjuge Kull. Detta är ett fantastiskt landskap och man kan se mycket om man bara har ögonen med sig. Ett av de finare fynden försvann lika snabbt som jag hitta det. En enorm huggorm som låg och sola sig i gräset blev störd av min cykeltur. Vi kom inte hela vägen fram men vad gör det vi valde istället att ta en fika på slottet.

Fika på slottet
Fika på slottet

 

En annan mycket trevlig upplevelse var att paddla kanot på Oppmannasjön. Trots att det var väldigt blåsigt och sikten i vattnet var helt obefintlig fick vi ändå en natur upplevelse med nyfikna kor, iglar och övergivna fiskenät.

Kanot på Oppmannasjön
Kanot på Oppmannasjön

 

Kanonerna

På slottets borggård finns det 8 fina skeppskanoner som kom till slottet under kungaperioden på 1800-talet. Det är gamla skeppskanoner i gjutjärn som ännu används för att skjuta salut vid till exempel bröllop och andra firande. Jag presenterar dem en del i videon nedan men kommer att göra ett mer detaljerat inlägg om kanoner och kanonkulor längre fram.

Kanonerna på borggården
Kanonerna på borggården

 

Video