Snorkling i Alanya (Turkiet)

Dykning i Alanya

Resan till Turkiet var endast en spontan ingivelse vi fick. Jag funderade på att kryssa av Turkiet på ”dykkartan” men efter att ha läst väldigt mycket hemskt om hur de lokala firmorna i Alanya behandlar djurliv och miljö. Givetvis ska man inte dra alla över en kam men för att undvika att råka ut för något tråkigt valde jag bort dykning denna resan. Då vi inte skulle dyka tog vi istället med oss det näst bästa, mask och snorkel.

 

Förutsättningarna för snorkling i Alanya

Snorkligen i Alanya är kanske inte den bästa i världen men för den som vill finns det saker att se. Jag vet inte hur säsongerna påverkar sikt, strömmar eller liknande i Alanya, men under veckan vi var där 2-8 oktober var förutsättningarna väldigt bra.

Vi hade nog även tur då hotellet vi bodde på hade en transfer service till strand klubben ”Palm Beach” som ligger ett stenkast från den berömda dim grottan som vi dock inte besökte då det luktade turistfälla. När vi kom ner till Palm Beach som ligger på berömda Kleopatra stranden var vattnet nästan lika klart som Thailand och vågorna inte alls så farliga. Lägg sedan till 30 grader ovan ytan och cirka 25-27 grader i vattnet så har man en bra start.

Anledningen att det var tur med att vi kom till Palm Beach är att det ligger vid Alanyas klippa med sitt gamla fort. Klippan som sträcker sig ut i havet som en udde/halvö är på många ställen brant och bildar en dramatisk undervattensmiljö. Detta drar i sin tur till sig alger, fiskar och annat som är kul att titta på.

Alanyas klippa - Länst den röda linjen är det bra snorkling.
Alanyas klippa – Längst den röda streckade linjen är det bra snorkling.

Längst resten av stranden kan det på vissa ställen finnas lite sten men mycket består av relativt livlös sandbotten med en eller annan fisk som simmar förbi.

Google länk till Palm Beach här

Melle simmar på
Melle simmar på

Spana gärna in min video från snorklingen med.

 

Video

 

Skräp / Plast

Några av bilderna så ser du att vi dyker ner för att plocka upp skräp och då främst plast. Skräpet vi plockar upp källsorterar vi sedan efter bästa förmåga. Vi tror inte vi är någon Che Guevara för naturen som driver någon revolution på något sätt, men detta är vårt försök att hjälpa naturen med de problem som vi människor har skapat.

Samma sak är det om man går runt Alanya och många andra liknande turistorter, överallt finns det plastförpackningar som ligger och skräpar. Jag tar inte alla jag stöter på men är det en soptunna i närheten kostar det inget att plocka upp en burk och kasta den där för att den förhoppningsvis återvinns. Sen kan jag bara hoppas att människan ska vakna innan det är för sent.

Jag vet även om att min miljöpåverkan kan göras bättre men detta är något jag arbetar med kontinuerligt. Vill man bidra mer kan man skänka pengar till till exempel Världsnaturfonden som nu kör en giv för att rädda våra hav. Men jag ska dock erkänna att det vore bättre att alla bara plockade upp sitt skräp.

En av många plastpåsar i Alanya
En av många plastpåsar i Alanya
Troligen en gammal snorkel
Troligen en gammal snorkel
Kabel i havet
Kabel i havet
Plastmugg från turistbåt
Plastmugg från turistbåt
Rost skräp upphittat
Rost skräp upphittat