Deltidsbrandman

Deltidsbrandman

Tänkte berätta lite om mina planer att bli deltidsbrandman. Då det blev lite ändringar i min nuvarande anställningsform tänkte jag att jag skulle pröva något nytt. Jag svarade då på en annons på arbetsförmedlingen om deltidsbrandman i Svängsta där jag bor.

Min tanke var att med mina erfarenheter som dykare och uppfinningsrikedom skulle jag kunna vara en bra brandman.

Brandman

 

Test 1 – Löpband

Flera veckor efter det att jag sökt blev jag kontaktat av räddningstjänsten som bokade in mig på ett rullbandstest. Detta innebär att man tar på sig hel larmutrustning inklusive syretankar. Sedan ska man helt enkelt promenera på ett löpband i 8 minuter.   Takten är 5,6 km/h (rask promenad) med 6 graders lutning. Detta låter kanske inte så jobbigt men känslan är lite som att vara instängt i en ugn när man promenerar. Efter 7 minuter rinner svetten fullkomligt om en.

Sedan var det bara att rulla hem. Jag misstänker dock att jag hade någon form av förkylning i kroppen för så risig är jag inte ens efter att ha sprungit maraton. Fullt återhämtad var man dock efter två dagar.

Det finns andra varianter där man testa löpning endast för att få fram ett resultat.

 

Intervju

Några dagar efter rullbandstestet blev jag inbokad på intervju och fystest.

Intervjun går till som alla andra intervjuer med undantag av att en del frågor kan kännas lite märkliga. Man pratat en del om sorg och hur man hanterar stress, vilket man kan anta är viktiga för en brandman.

Men frågor som är bra att tänka på innan så man kan svara ordentligt på är ens bästa sidor och sämsta sidor. Bra är också att tänka på att man kan få öppna frågor som ”berätta om dig själv”

 

Test 2 – klaustrofobi

Samma dag som intervjun blev det klaustrofobi och fystest.

Klaustrofobi testet består i att i full utrustning med ögonbindel för gasmasken krypa igenom en 50 meter lång tunnel. Det låter inte så illa men det är konstruerad på så vis att du inte kan krypa med raka knä utan måste sära på benen när du kryper. I mitt fall hade jag även för stora byxor på mig vilket gjorde att mina knäskydd gled iväg och jag således kröp på bara knä. Detta tillsammans med den något jobbiga ställningen gör att man flåsar på bra vilket inte är så roligt med regulator. Men det är inte värre än att simma fort som dykare.

 

Test 3 – Fys

Fystetet jag gjorde bestod i en cirkel övning i flera stationer som såg ut så här:

 • Klättra upp och ner för 20 meters stege
 • Springa/gå med 2 slangvindor (tunga) 50 meter
 • Slå ett däck två meter längst marken med slägga
 • Simulera sågning av en fyrkant med motorsåg
 • Dra en docka på 80 kilo i 50 meter
 • Dra in en 50 meter vattenfylld slang
 • Såga och spika ihop en I form av en bräda
 • Res och ta ner en stege
 • Lyfta upp och ner 5 tompallar en meter upp
 • Springa/gå med 2 slangvindor (tunga) 50 meter
 • Slå ett däck två meter längst marken med slägga
 • Dra ut slangen på 50 meter som du tidigare drog in

Detta görs på tid.

Det finns olika sätt att testa fys, men detta var det som användes när jag provade. Det absolut värsta var att dra in slangen och då var jag i princip villig att ge upp.

 

Mer krav

Utöver detta behöver du uppfylla kraven för guldbojen vilket innebär följande:

 • Simma 100 meter valfritt simsätt, 50 meter simning med livboj, 50 meter bogsering av person i livboj. Detta på 8 minuter.
 • Sedan simma 25 meter med start i vatten med livboj för att sedan ta upp en docka från 3-4 meters djup följt av 25 meters bogsering av person/docka i livboj. Detta på 1 minut 50 sek.
 • Kunna mun till mun andning, larmrutiner samt stabilt sidoläge.

 

 

Framtiden

Som det ser ut nu har jag fått en annan anställning där jag inte kommer att kunna vara deltidsbrandman, det var dock en upplevelse att få prova och jag har fått en betydligt större respekt för våra fina brandmän som jobbar för vår säkerhet. Keep it up boys.

One Comment on “Deltidsbrandman”

Comments are closed.