Nyvångshögen och Dinoland

Nyvångshögen och Dinoland

1911 började man bedriva stenkolsbrytning i Nyvång. Under de 55 åren man haft gruvdrift lyckades man bryta ungefär 7 miljoner ton stenkol. Utöver detta fick man även 2 miljoner ton slaggmaterial som man inte hade någon användning av. Detta slaggmaterial la man på hög och detta är nu känt som Nyvångshögen.

När man slutligen la ner gruvdriften 1966 har området stått relativt öde mycket för rädsla att de omfattande gruvschakten ska rasa in och man således inte kan bygga något där. Men under slutet av 90 talet kom någon på att man skulle öppna en nöjespark i närhet till Nyvångshögen. Inriktningen skulle bli dinosaurier då man hoppades kunna leva på framgångarna efter filmen Jurassic Park som 93 tog världen med storm.

Dinoland
Dinoland

Succén uteblev dock och ekonomin höll inte så 2010 stängdes parken för gott. Nu ligger området åter öde men används som uppställningsplats för diverse lantbruksmaskiner.

Utsikt från Nyvångshögen
Utsikt från Nyvångshögen

Kommunen har dock börjat agera i ärendet och har köpt området och planer börjar utvecklas för framtiden. Men fram tills dess så är det en spännande miljö att kika på.

 

Video