Smälta metall del 2 – Smältning

Samlat material för att smälta

Den senaste tiden har jag ägnat en del tid på att få tag på metall. Det som intresserar mig är bly och aluminium. Det är därför grannens torkvinda, Kalles pantlösa burkar, samt en hel del andra prylar har försvunnit hem till mig. Här har de sedan fått nytt liv i form av tackor och diverse andra objekt.

Blyvikt
Blyvikt
Alu burkar utan pant
Alu burkar utan pant

Varför bly och aluminium?

Bly

Jag har någon form av hatkärlek till bly. Som ämne är bly fruktansvärt giftigt för både människor och natur och borde undvikas så långt det går. Som vikt är det värt sin vikt i guld för en dykare. Bly väger cirka 11,3 gram per cm³ medan järn väger 7,9 och aluminium 2,7 gram per cm³. Fördelen med bly är alltså att det är tungt och det reagerar relativt lite vatten eller luft vilket andra ädelmetaller gör. Det var en gång i tiden även vanligt förekommande då det är en av våra vanligaste metaller. Det betyder att ibland är relativt enkelt att få tag på i stora mängder men även att det ibland är nära nog omöjligt att få tag på något alls.

Vidare har bly en smält punkt vid 327 grader vilket för att det är relativt enkelt att smälta. SE DOCK TILL ATT ANVÄNDA GASMASK DÅ ÅNGORNA ÄR MYCKET FARLIGA.

Aluminium

Aluminium är lätt och relativt starkt med en smältpunkt på 660 grader. Detta gör att det är enkelt att gjuta lite mer komplexa former med aluminium.

Alu muffins
Alu muffins

Varför smälta metall?

Varför man skulle vilja smälta metall beror helt på vad man vill gjuta. Lek med tanken att man som dykare skulle vilja fylla sitt viktbälte med 10 kilo bly (det är ungefär vad jag använder). En tvåkilos vikt kostar 200 kr styck, detta medför att du kommer behöva lägga 1000 kr endast på vikterna i ditt bälte. Har du då lyckats samla på dig tio kilo bly för nästan inga pengar alls kan du gjuta dessa 5 vikter i princip gratis. Du får även möjligheten att skapa vikter som passar dig bättre än något du kan köpa i handeln.

Eller så vill du kanske gjuta en backplate i aluminium och spara 800 kr och endast offra några burkar som du ändå inte får pant pengar för. Det är skicklighet och tid som sätter gränserna.

 

Utrustningen bakom

Beroende på om jag ska smälta aluminium eller bly så går jag lite olika tillväga. Bly som bara behöver runt 300 grader för att smälta kan man i princip smälta i en kastrull över en gaslåga även om jag inte gillar tanken att använda gas i onödan då det är både dyrt och onödigt. Istället bör man konstruera någon form av smält ugn där man kan använda ett bättre bränsle som ved eller kol. För att få optimal förbränning behöver man tillföra luft således är en aktiv lufttillförsel att föredra till exempel en hårfön.

Ett exempel skulle kunna vara min konceptskiss nedan. Denna hade klarat både aluminium och bly utan problem om man eldar med kol. Lägger man till ett lock kommer det även att gå fortare. Man kan även använda den som grill om man känner för det förutsatt att man inte smälter något för stunden.

Koncept på en smält ugn
Koncept på en smält ugn

Utöver ugnen kommer du behöva diverse skyddsutrustning, gripverktyg samt formar att hälla din metall i, Järn fungerar bra till bly och aluminium så om man vill göra söta små tackor kan man använda en muffinsform. Vill man göra mer detaljerade former kan man använda sig av sandgjutning men det kommer jag visa i ett annat inlägg.

 

Gjutning av tackor
Gjutning av tackor

 

Processen

Istället för att skriva om processen tänkte jag visa hur det går till i en video. Just denna gång tillverkar jag aluminium tackor för framtida bruk. Mycket Nöjde