Ett ödehus utanför Sösdala

Sösdala Bränneri

För en tid sedan körde jag och Melinda genom Skånes vackra landskap och kom då förbi Sösdala när jag får se ett hus med enorm skorsten och ett kollapsat tak. Upptäckaren inom mig vakna till liv och vi tog en snabb liten avstickare till huset. Som vanligt när man gör denna form av ”Urban exploration” så får man gå varsamt fram och vara noga med att ej förstöra eller ta med sig något föremål på platsen. Detta är en kulturhistoria och det är fint om även nästa generation får lära sig var vi har våra rötter.

Sösdala Bränneri
Sösdala Bränneri
Mer inne
Mer inne

Historian

När vi först såg huset visste vi inget om det, det var alltså först senare jag fick veta att det var ett bränneri där man tillverkade sprit. 1920 kom 90% av alla sprit tillverkad i Sverige från Skåne. Bränneriet i Sösdala var en av dessa producenter. Mycket mer historia än så vet jag inte. Det hade dock varit kul att veta när huset byggdes samt när det var i bruk.

Inne i Bränneriet i Sösdala
Inne i Bränneriet i Sösdala

Försiktighet

När man går in i väldigt gamla byggnader som kanske inte varit i bruk på länge måste man vara försiktig. Trä som blir murket, spikar som sticker ut och bråte man kan snubbla på. Speciellt trapport och golv ska man se upp med då de kan ge vika utan förvarning då de kan vara utsatta för röta eller angrepp från skadedjur. Trillar man igenom ett golv eller en trappa och inte stoppas fören nästa våning kommer man skada sig allvarligt. Så var försiktiga. Trots detta rekomenderar jag att man tar en tur genom huset.

Clickbait rumpa ;-)
Clickbait rumpa 😉

Hitta hit

Jag tänker inte lägga ut någon karta eller liknande. Ni som är intresserade får googla fram platsen.

 

Video

Andra sidor med samma ämne

Fina bilder från huset hittar ni även på andra sidor här och här.