Söderåsens Nationalpark

Söderåsen

Den 1ste Maj beslutade vi oss för att göra en liten resa till Skåne. Jag skulle lämna tillbaka ett släp till mina föräldrar och i samband med det ville vi hitta på något kul. Kul för oss är oftast någon upplevelse i naturen. Vi siktade in oss på Söderåsens Nationalpark i tron om att vi skulle vara relativt ensamma. Det var vi inte 😉

Miljön

Söderåsen är en vad man kallar en horst. Detta är en geologisk term som i princip betyder att marken har rört sig och i samband med det har Söderåsen bildats. Man misstänker att detta inträffade för ungefär 150 miljoner år sedan. Berget består främst av gnejs och gnejsgranit men det förekommer även andra bergarter vilket skulle kunna tyda på vulkanisk aktivitet för länge sedan. Resultatet blir i alla fall djupa dalgångar och höga sluttningar som är vväldigt spännande att utforska.

Naturum

En bra utgångspunkt för Söderåsen är Naturum i Skäralid. Naturum är en form av informationscenter för besökare som finns på ett antal olika platser i Sverige. Natrum brukar drivas av länsstyrelsen och kommuner för området. Här är det enkelt att få hjälp om området och det finns normalt spännande utställningar som berättar om naturen. Vid Naturum i Skäralid finns det även en trevlig restaurang om man skulle vilja få sig en bit mat. En nackdel är dock att det tenderar att vara väldigt mycket människor här så den tysta rofyllda naturupplevelsen blir snabbt lite mindre trevlig om man är folkskygg.

 

Vandringsleder

På Söderåsen finns en hel del vandringsleder. Vi valde en gul led på 4km som skulle ta oss upp på Kopparhatten. Detta är en utsiktspunkt där man ser långt ut över Skåne. Om man tar vägen som börjar längst sjön kan man passa på att titta på en annan utsiktspunkt som kommer direkt till höger efter den långa branten upp på berget.Denna är inte lika välbesökt som utsiktsplatsen vid Kopparhatten och i mitt tycke faktiskt bättre. Tänk på att det kan blåsa en hel del här uppe så dels var försiktigt och gå ej för nära kanten och klä dig efter väder.

Video