Dyk vid Röret

Lunchdyk

Så dagen bjöd på ett fint lunchdyk med bra väder. Jag tycker att ett dyk är ett ganska fint sätt att spendera en ”lång lunch”. Man hinner få sin dive on samtidigt som man kan spendera sin kväll hemma med vänner och familj. Så jag är lyckligt lottad att ha möjligheten att göra detta någon gång då och då.

Röret

Dagens dykmål var ett av Karlshamns mest klassiska dykmål nämligen Röret. Dykare kallar platsen för röret då det finns ett stort rör som går genom piren som förbinder Kiaholmen med fastlandet. Kiaholmen är den holme som ligger utanför Vägga Fiskehamn.

Ljuset i tunneln
Ljuset i tunneln

Om man vill titta på tång och påväxt är detta ett relativt trevligt dyk och för de som sysslar med macro fotografering kan jag förstå varför man tar ett dyk vid röret. Här finns massa små individer att titta på men för mig som är lite för otålig för sådant samt inte har någon bra kamera att köra macro med känns det lite otillfredsställande. Det finns endast ett visst antal stenar med tång på som jag orkar titta på.

Avsaknaden av ”man made” föremål kommer alltså rätt snabbt. Detta är bra på sina sätt då det inte ska vara massa sopor under ytan. Under mitt dyk såg jag i princip endast en liten plastpåse och det är bra.

Röret bjuder på snacks
Röret bjuder på snacks

Jag kan säkert tänka mig att dyka här igen men jag tycker att det finns bättre dykplatser bara ett stenkast iväg. Ta yttre Ortholmen till exempel, bättre växtlighet och mer att titta på. Men för en ny upplevelse är det trevligt att simma genom röret, det ger även en försmak till teknisk dykning där man inte längre kan stiga direkt upp hur som helst även om det normalt är någon cm luft även i röret.

 

Kantål
Kantål
Typisk miljö vid röret
Typisk miljö vid röret

 

Video