Presentation av Utklippan

Utklippan

Några av de senaste helgerna har jag varit på Utklippan. Utklippan är Sveriges sydostligaste ögrupp och består av de två öarna Norraskär och Södraskär. Södraskär är den större av de två öarna och här finns även fyren som byggdes 1870 i sitt nuvarande utförande och tjänade då som både fyr och fortifikation. Innan detta fanns här en fyr som byggdes redan 1840 men som nu inte finns kvar. Fyren är inte längre i bruk men lyser fortfarande svagt ut i natten.

Kanonen som varnade för dimma
Kanonen som varnade för dimma
Information om fyren
Information om fyren

Utöver fyren finns det även på Södraskär ett vandrarhem, hamnkontor, några lägenheter, jordkällare, boningshus för tillsynsmannen, toaletter, förråd samt en kompressorbod för dykarna som håller till ute på ön.

På Norraskär ligger gästhamnen med toaletter och möjlighet för sophantering för de besökande båtarna.

Solnedgång på Utklippan
Solnedgång på Utklippan

 

Dykning

Om du vill dyka med Utklippan som utgångspunkt går detta bra att göra då Saltstänk och Unique Dive & Travel anordnar dykresor hit.

En typisk dykutflykt skulle kunna se ut så här:

Ankomst till Utklippan

På eftermiddagen samlas man i Unique Dive & Travels dykshoppen i Karlskrona och skriver på de vanliga blanketter man gör när man kommer till en dykresort. Man får en kortare briefing och åker sedan ut till Saltö tillsammans där Saltstänks ribbåt ligger.

Man får hjälp att packa ombord sin utrustning och får sedan ett skyddande overall samt glasögon som håller dig varm och torr under resan ut till Utklippan. Bara resan ut är något av ett adrenalinrush då de dubbla utombordarna på 600 hästar kan uppnå 50 knop vilket är väldigt hårresande. Resan tar ungefär 40 minuter.

När man når Utklippan lämnar man sin dykutrustning på båten, man behöver alltså inte släpa på tunga flaskor alls under hela vistelsen då man fyller på luft direkt på båten. För nitrox dykare finns det också möjlighet att fylla på nitrox. Sina dykbagar tar man med till dykboden där det finns gott om plats att byta om och torka utrustning efter dyk. Sin personliga packning tar man med till vandrarhemmet som kommer bli ditt hem för de kommande dagarna. Man behöver naturligtvis inte bära då det finns kärror på ön.

Riggar utrustning
Riggar utrustning

I vandrarhemmet finns det både 2 och 4 bädds rum med delad dusch & toalett. Vill man kan man naturligtvis även gå på utedass om man vill få en riktig skärgårdskänsla 😉

Under tiden ni som gäster gör er hemmastadda och kanske tittar runt på ön förbereder besättningen som är med middagen för kvällen. Eftermiddagen kan man njuta av den lilla men väldigt personliga bastun eller njuta av skärgårdsmiljön som Utklippan erbjuder.

 Dykdag (här kan man gemensamt bestämma med arrangören hur många dykdagar man vill ha)

Runt Utklippan finns det en lång lista på vrak med olika svårighetsgrader. Det finns lite lättare dyk som Geta på 18 meter eller kanske Kugghjulet på 10 meter som är lätt tillgängligt för alla till de som är lite mer avancerade som Argo och King på 30+. Man kan även använda Utklippan som en språngbräda för att komma på lite mer avancerade vrak som de båtar som sänktes under Ubåtsmasakern.

Utöver vraken så finns det även vid Utklippan en stor sälkoloni som det går utmärkt att dyka vid. Värt att tänka på är att sälarna är vilda djur och att det inte går att kontrollera hur nyfikna eller lekfulla de kommer vara. Vissa dykare får möjligheten att sälarna kommer fram och hälsar och låter sig till och med bli klappade medan andra håller sitt avstånd. Men en sak kan man i alla fall vara säker på, sälarna har 100% koll på var du befinner dig i vattnet.

Säl kolonin
Säl kolonin

Det är alltså gästerna som sätter dagordningen med hjälp av besättningens breda kunskap om vad som finns att dyka på. Ni väljer även själv hur många dyk ni vill göra samt när ni vill börja dagen.

En vanlig dag kan vara uppdelad på tre dyk. Till detta ska man även passa in frukost, lunch och middag. Så ett tänkbart scenario är att köra ett tidigt vrakdyk innan frukost, ytterligare ett vrakdyk efter frukost och sedan lunch för att avsluta med ett säldyk innan middag.

Kunglig solnegång perfekt för ett säldyk
Kunglig solnegång perfekt för ett säldyk

Det finns även möjligheter att göra säldyk från land om man vill dyka lite mer än kamraterna.

Kvällen avrundas kanske sedan i bastun om man orkar det.

 

Hemfärd

När sista dagen slutligen har anlänt behöver ni inte hänga läpp. Det finns möjlighet att ta något sista dyk innan ni måste åka hem då detta inte behöver ske fören efter lunch. Så är man pigg på det kan man hinna med två dyk även sista dagen.

Kapten Patrik söker skydd från regnet
Kapten Patrik söker skydd från regnet

Efter det sista dyket packar man åter ihop sina saker och lämnar ön en sista gång efter att besättningen har packat båten och beger sig hem i samma höga hastighet som man kom fram.

Förhoppningsvis känner man då sig lite nerstämd över att vistelsen är slut men ändå glad att man är på väg hem med en lätt sliten kropp efter alla aktivitet. Tillbaka på Saltö skiljs man åt i sina egna bilar igen.

Avsaknaden av dräktslang och 30 meters djup gör detta mot mig ;-)
Avsaknaden av dräktslang och 30 meters djup gör detta mot mig ;-), Hade naturligtvis kunnat byta men var för lat.

 

 

Inte bara dykning

Det finns dock mer än bara dykning på Utklippan. Sedan 1988 har Utklippan varit naturreservat och det finns idag bortsett från de spännande byggnaderna med fyren i spetsen även fin natur. Utklippan har ett rikt fågelliv med många passerande flyttfåglar. Från 1964 har man uppmätt 194 olika fågelarter.

Grönfläckig padda
Grönfläckig padda

Det finns även en stor samling groddjur på ön. Bland annat grönfläckig padda och stinkpadda. Ett hett tips är att ta en ficklampa och gå ut på kvällen eller natten på grodsafari.

Grodjuren på Utklippan
Grodjuren på Utklippan

Man kan även titta på de olika naturfenomenen så som jättegrytor eller den fina salutkanonen som finns på ön.

En annan sak som är fantastisk ute på ön är maten. Det blir mycket husman med rätter som isterband och potatismos eller pytt i panna. Även vissa specialare som Musselsoppan är fantastisk.

Tröttnar man på skärgårdsliv och resten av gruppen är sugen på ett äventyr kan man kanske övertyga arrangören att ta en runda in till marinmuseum för att titta på några av de fina utställningarna.

Middag på Marinmuseum med Ecodive efter ett besök på Utklippan
Middag på Marinmuseum med Ecodive efter ett besök på Utklippan

 

Video från Utklippan

 

Kontakt

Dykresorna till Utklippan är ett samarbete mellan Saltstänk och Unique Dive & Travels

Ni hittar kontaktinformation på deras hemsidor som ni hittar om ni klickar på namnen precis här ovan.

Jag kan personligen verkligen rekommendera en dykresa här. Gott sällskap, bra dyk och väldigt god mat.

Ecodive gänget
Ecodive gänget