Okänt vrak aka Kugghjulet

Alltså det var ett stort kugghjul där nere

Ibland säger man saker som man i princip ångrar samma sekund som de lämnat munnen på en. Just rubriken ovan kläckte jag ur mig när jag stod på däck direkt efter ett dyk på detta stora okända vrak någonstans i närheten av Utklippan utanför Karlskrona. Samma sekund som jag sa det insåg jag vad det egentligen var. Självklart var det inte något kugghjul utan en stor ratt.

Det berömda kugghjulet

Det fanns naturligtvis två anledningar till att jag fick för mig att det var ett kugghjul. Placeringen kändes fel då det låg i fören på båten och ratten är gjord av järn rakt igenom. En annan anledning var att det inte fanns någon överbyggnad eller rest av överbyggnad som avslöjade att det skulle vara en styrhytt. Men skadan var redan ett faktum och gliringarna som ”kuggis” eller ”kuggen” fick följa mig som smeknamn den helgen.

Detta vrak är ett väldigt stor okänt vrak som ligger utspritt på en stor yta. Vraket är hårt åtgånget och till största del sönderfallet. Detta till stor del då det ligger relativt grunt. Jag gled fram på 14 meter när jag filmade vilket gör att vraket absolut påverkas av kraften i vattnet. Trots detta är det ändå ett spännande vrak som är värt att dyka på.

Höjdpunkten är ju absolut det stora kugghjulet, ehh förlåt ratten menade jag. Efter ratten står det två fina ångpannor midskepps som jag dessvärre inte lyckades fånga på video då min kamera strejkade första dyket.

Selfi någonstans i Östersjön

Vi misstänker att detta vrak är ett jungfruvrak vilket betyder att man inte har dykt på det tidigare vilket medför att det är extra spännande det där första dyket. Positionen fick vi än en gång av Micko Björk och vi är tacksamma för det hårda jobbet Micko gör.

De flesta vrak som ligger ute på klippan ligger runt 30 meter så detta tillsammans med Geta är perfekta för Open Water dykare att titta närmare på.

 

Video

Det blev en kort video på detta vrak som ni kan hitta här