Salt från Östersjön – Del 2 Kokning av vatten.

Recap

Förra vecka fick ni se när jag filtrera vattnet här.

Innan dess fick ni se hur jag gjorde kol till filtreringen här.

Denna vecka ska vi koka det filtrerade vattnet.

Kokning

Efter reningen är det dags för kokning. Detta är ingen svår process och det går enkelt ut på att koka bort vatten och låta salt stanna kvar i kastrullen. Detta kommer ta ett tag och kostar en hel del energi. Är man finurlig kanske man kan hitta någon lösning som är lite mer gratis än att koka vatten på spis eller spisplatta. Jag lekte med tanken att låta kastrullen stå och sjuda på min braskamin och på så sett använda värmen som ändå ska ut i huset. Men då det är tillräckligt varmt för att slippa elda så körde jag lyx varianten med kokplattan.Saltet nästan klart
Saltet nästan klart
Första provet från kokningen
Första provet från kokningen

Resultatet

Salt, salt i mängder. Eller i alla fall väldigt lite salt. 24 Gram salt med en del andra partiklar vilket sänker salthalten men ändå.  Det gick alltså bra att få ut salt ur Östersjövatten även om det inte gav några större mängder.

Värt att tänka på är att detta salt inte är raffinerat och därför har sina naturliga mineraler kvar. Raffinerat salt innehåller till 98% natrium och klorid. Tyvärr är det nog så att min salt innehåller en del humus partikalr som kort sagt är förmultnade djur och växtdelar som kommit från Mieån. Salthalten i det salt jag har framställt är alltså endast runt 50-60% resten är spårämnen, mineraler, föroreningar och fukt.

Hur smakar det då?   Det smakar salt men har en viss bismak som är svår att säga vad det är.

Klart Salt
Klart Salt
Färdiga produkten
Färdiga produkten

Video

Bonus

Presenterar Vincent vår nya katt.

Vincent
Vincent