Sandra af Karlshamn fortsättningen

Sandra af Karlshamn (Glassbåten)

Sandra af Karlshamn var en institution för glass i Karlshamn . Även om portionerna de senaste åren blivit allt mindre är det glassbåten i Karlshamn jag relaterar till bra glass i sommar Sverige. Den 14de april 2016 skrev jag ett inlägg om att glassbåten hade sjunkit. Ni hittar inlägget här

Sandra af Karlshamn
Sandra af Karlshamn
Blir ingen räddning denna gång
Blir ingen räddning denna gångI samma inlägg skriver jag även att man hade påbörjat demontering av glassbåten som egentligen heter Sandra af Karlshamn som dömdes till skroten. Detta var alltså slutet på en saga som började 1996 när Sandra för första gången la till sig vid piren i Karlshamn. 

En del av överbyggnaden upplockad
En del av överbyggnaden upplockad

Vad händer nu

Nu har det gått två somrar sen sist och man har fortsatt verksamheten i gästhamnens lokaler som ägs av kommunen. Karlshamnsborna har alltså fått sin glass precis som vanligt även om det inte längre kan köpa den på en båt. Det har dock inte varit en problemfri resa och första sommaren fick man vackert avbryta glassförsäljningen nästan direkt för att startbesked fanns ej klart vid öppning.

I artikeln här går Sydöstran in på saken lite närmare. Då jag har erfarenhet från byggnadsnämnden retar jag mig på uttalandena som stadsarkitekten Emina Kovacic gör om kommunens likabehandlingsprincip. Det är ju fullständigt uppenbart att vi inte alls är lika i kommunen då hon fäller följande uttalande också ”Vi jobbade snabbt för att få in ärendet i tid till nämndens möte och jag anser att vi har varit tillmötesgående i den här frågan.” Detta är inte lika behandling i min mening. Det är dock så att jag har förutfattade meningar om hur det demokratiska arbetet i byggnadsnämnden påverkas av tjänstemäns åsikter och viljor vilket inte bör tolereras, men som får lov att fortgå.

Oavsett, var det inte kommunen som var målet för dagen. Ägaren av glassbåten har bland annat haft en trålare vid namn Kingston KA 277 som var tänkt som ersättare. Trålaren blev dock för stor och tankar fanns även för en ponton lösning men ännu har ingen ny glassbåt dykt upp.

Vad finns kvar

När man tog bort glassbåten använde man större grävmaskiner som krossade båten och sedan draggade upp bråte.

Jag har hört lösa rykten om att man från kommunens sida inte är nöjd med detta och att man menar att man ska sanera botten där Sandra af Karlshamn låg. Jag har dock inte kunnat säkerställa någon källa på detta. Men oavsett är det ju då intressant att se vad som finns kvar där under ytan.

Vad som finns kvar 20 Nov 2017
Vad som finns kvar 20 Nov 2017

Som ni ser på bilden ovan är det fortfarande bojjat där Sandra en gång låg. Men om man ställer sig och tittar ner kan man inte se något som antyder om ett vrak från ytan. Vi måste alltså gå djupare.  Detta handlar veckans video om.

En liten liten fisk
En liten liten fisk
Vad som är kvar av Sandra Af Karlshamn
Vad som är kvar av Sandra Af Karlshamn

Video

Du kan se videon på min Youtube 

 

 

PS Emlia, om du läser detta. Jag tycker inte om dig.