Uppvärmning före dyk

Uppvärming innan dyk

Uppvärmning

I dagens inlägg tänker jag lyfta något som är väldigt tråkigt men väldigt viktigt. Uppvärmning innan man dyker. De flesta dykare har inte någon som helst tanke på detta inför ett dyk. Man har en massa annat i fokus, vilken dykplats ska vi välja, har jag alla grejor, är sikten bra eller liknande tankar far genom huvudet. Väl på plats är det enda man tänker på att få komma i. Man drar fram sina grejor ur bilen och släpar dem till platsen där dyket ska ske, sedan är det ner i böljan den blå.

Man simmar runt och tittar på allt underbart under ytan och sedan återvänder man till sin uppstigning. Man plockar ihop sina grejor och beger sig hem och allt är bra. Eller?

 Utsatt

Under tiden vi utövar vår favorit sport utsätts vi för en hel del. Inte bara kylan från vattnet som kyler ner oss och gör våra muskler stela. Vi utsätter oss också från stora påfrestningar när vi lyfter våra tunga utrustning. Ofta är det tunga lyft, ryckiga rörelser och hög belastning under lång tid. Vad gör detta mot vår kropp? Jag är ingen läkare men jag skulle påstå att det inte är jättebra.

Så vad kan vi göra

Oavsett hur man gör kommer man vara utsatt men det går att underlätta för kroppen genom att värma upp innan man börjar med alla tunga lyft och går i vattnet. Dykning är en sport och sedan barnsben har vi fått lära oss vikten av att värma upp kroppen på idrottslektionerna i skolan. Så i dagens video har jag bjudit in Melinda för att prata lite om bra övningar som passar oss dykare.

Guest star Melinda
Guest star Melinda

Fokus

Det behöver inte ta lång tid eller vara jobbigt att göra en kort uppvärmning. Några enkla armrotationer och höftrullningar ger dig en bra start på ditt äventyr. Din fokus bör vara på överdelen av kroppen i form av dina axlar och rygg. En annan bra övning som sätter igång kroppen är squats som gör gott för hela kroppen.

Squats för uppvärmning
Squats för uppvärmning
Arrmotationer
Arrmotationer

 

Ta det lugnt och lyft rätt

Tänk på att göra allt med måtta. Du ska ej vara helt förstörd och vara i andnöd när du väl ska börja med dykningen. Så ta det försiktigt. Men viktigast av allt är att man ska lyfta på rätt sätt. När du lyfter din tank se till att lyfta med benen och inte ryggen. Detta kommer undvika allvarliga skador även för framtiden.

 

Video

Som vanligt finns videon på Youtube.