Marinmuseum i Karlskrona

Marinmuseum

Marinmuseum i Karlskrona

Dagens inlägg kommer från ett kallt och blåsigt Karlskrona. Nu ska det erkännas att jag alltid tycker det är kallt och blåsigt i Karlskrona, men det är nog mest min åsikt ;-). I alla fall tänkte vi besöka ubåtsutställningen på marinmuseum. Melinda har inte besökt marinmuseum tidigare, så det var extra kul att visa upp denna relativt okända pärla.

Entrén till marinmuseum är gratis vilket är ett stort bonus. Värt att tänka på är att det är ett relativt stort museum och man bör ha ett par timmar att strosa runt. Endast ubåtshallen kan ta två timmar om man är intresserad. Även om de andra utatällningarna är lite äldre finns det mycket att titta på, det mesta med marint tema.

Entré till marinmuseumEntré till marinmuseum

Utanför marinmuseum
Utanför marinmuseum

Ubåtshallen

Ubåtshallen är absolut den utställningen som jag tycker är mest intressant. Den är även det senaste tillskottet på museet. Det är väldigt modernt med interaktiva pekskärmar och högtalare som diskret berättar historier om föremålen och ger besökarna mycket information. Det går även att ladda ner en app till telefonen så att man kan få en guidad personlig tur.

Morsekod
Morsekod
Interaktiva infoskärmar
Interaktiva infoskärmar

Den absoluta största attraktionen är dock ubåten Neptun. Precis som U3 i Malmö får man möjlighet att gå in och uppleva hur ubåten ser ut inuti. Det ger en viss inblick i hur besättningen har det på en ubåt.

Neptun - Torpedtub
Neptun – Torpedtub
Neptun - vattensäkert skott
Neptun – vattensäkert skott
Neptun - Periskop
Neptun – Periskop

Utöver Neptun finns där en rad andra objekt att titta på. Allt från toaletter till en mini ubåt. En sak som dock är väldigt i skymundan är den andra ubåten som heter Hajen från 1904. Tyvärr får man ej ”besöka” den invändigt, men jag är bra nyfiken på vad som gömmer sig där inuti. Då detta är Sveriges första ubåt hade det varit trevligt att få lite mer information om denne.

Neptun - Propeller
Neptun – Propeller

Övriga utställningar

Då vi la rätt mycket tid i ubåtshallen gick vi bara som hastigast igenom de andra utställningarna. Men den speciell utställning som jag gillar extra är är ”Gå till botten”. Här får du möjlighet att gå ner under vattenytan och kika ut på ett det som återstår av ett vrak från 1700 talet.

Under marinmuseum
Under marinmuseum
Under ytan
Under ytan

När man kommer upp från botten kommer man till dykeri utställningen där man kan läsa mer om dykningens historia. Jag uppskattar även detta väldigt men det blir en aning torrt för de som inte är riktigt intresserade. En speciell grej jag tycker extra om är illustrationerna av dykarna från förr som ni kan se nedan.

Illustration av dykare
Illustration av dykare
Illustration av dykare - observera hjälmen
Illustration av dykare – observera hjälmen
Dykarklocka
Dykarklocka

Ett annat rum som ingjuter respekt är gallionsrummet med alla sina Gallionsfigurer. Ljuset i detta rummet är fantastiskt. Tänk om man ändå fick ha detta som vardagsrum 😉

Galleonsfigur
Galleonsfigur

Så spana in marinmuseum för allt i världen. Ett perfekt gratis nöje som kan bli mycket uppskattat om man tar sig tid och har intresset. Mer information hittar du här.

 

Video

En video från vårt besök hittar du här.