SSI Stress and Rescue VS PADI Rescue Diver

SSI Stress and Rescue VS PADI Rescue Diver

Tänkte prata lite om skillnaden mellan SSI Stress and Rescue VS PADI Rescue Diver.

Detta är alltså mina egna personliga reflektioner från att ha gått SSI Stress and Rescue

Patrik när han tar sin SSI Stress and Rescue
Patrik när han tar sin SSI Stress and Rescue

Vad säger utbildningsorganisationerna?

Om vi först börjar med att titta på presentationen för Padi Rescue Diver så har vi ett antal bullets för vad man lär sig

 • Self rescue
 • Recognizing and managing stress in other divers
 • Emergency management and equipment
 • Rescuing panicked divers
 • Rescuing unresponsive divers

även SSI Stress and Rescue har en rad med bullets som man ska lära sig när man har utfört kusen och de lyder:

 • What Is Stress?
 • Stress In Diving:Causes And Prevention
 • Detecting And Dealing With Stress
 • Accident Management
 • Skills Needed To Deal With Panic And Rescues
 • Conditions That Complicate Rescues

Mina tankar: Efter att ha läst kursinnehållet från båda organisationerna anser jag att SSI lägger större tyngd på att förhindra stress än vad Padi gör. Man pratar mer om mjuka värden än vad Padi gör som har en mer praktisk inriktning.

Förkrav

Padi skriver idag på sin hemsida att det krevs att man ska ha fullföljt Underwater Navigation Adventure Dive som man utför i Advanced Open Water. Utöver detta måste man även ha EFR utbildningen som inte får vara mer än 2 år.

SSI nöjer sig med att man har klarat av den vanliga Open Water utbildningen samt att man har en EFR utbildning som inte är mindre än 2 år.

Mina tankar: Jag är mer nöjd med Padis val här. Det känns konstigt att man ska gå från Open Water direkt till en rescue utbildning. Jag kan även tycka att det är bra att man har kraven på EFR men jag tycker dykfirmor utnyttjar detta i stor utsträckning. Man erbjuder denna kurs väldigt dyrt när en klubb i princip skulle kunna utnyttja SISU:s tjänster mer eller mindre gratis till alla sina medlemmar. Priset för 2 timmars utbildning är även horribel. Tidsgränsen för EFR har jag inget emot trots att det blir drygt om man inte gör sin Divemaster direkt efter för då måste du göra samma utbildning ytterligare en gång.

 

Innehållet i utbildningen

Båda organisationerna erbjuder i princip samma innehåll i utbildningarna. Jag har inte gjort Padis variant (ännu) men jag har tillgång till instruktörsmanualen och det är ingen skillnad på kurserna.

Mina tankar: Efter att ha suttit med på utbildningen för Padi känner jag att de både är rätt lika, kan inte se någon fördel med någon av dem.

Kring funktioner

SSI använder sig av en mycket smidig app för teoridelen av kursen som är bra uppdelat. Tyvärr sög översättningen till Svenska vilket medförde att jag ändå gjorde den på engelska. Här har jag ingen insyn på hur Padis motsvarighet är.

 

Framtiden

Jag tog min SSI Stress and Rescue på en dyk resort på Bohol Filippinerna. Det var egentligen bara slumpen som gjorde att det blev SSI. En sak jag var osäker på och som det inte går att få fram information om är att jag ville veta om jag kunde använda SSI Stress and Rescue som språngplatta till att kunna komma vidare inom Padi och då som Divemaster.

Det finns många sidor som spekulerar kring svaret så jag tog och frågade Padi för att få svart på vitt att det är okej. Svaret från Padi var posetivt och det är helt okej att gå vidare till Padi Divemaster från SSI Stress and Rescue.

Observera att jag alltid heter Patrick enligt Padi =(

Slutsats

Det går inte dra någon vinnare mellan Padi och SSI. Klart är att båda kurser innehåller samma saker även om man lägger olika stort fokus på delarna. Det som avgör är istället som vanligt vilken instruktör man har när man gör utbildningen.

Video

Passade även på att spela in en liten video där jag pratar lite mer om de olika utbildningarna.

Se den här på min Youtube kanal.