Ät en gädda och hjälp gäddorna

Ät en Gädda och hjälp en annan Gädda

Eriksbergs julmarknad

Den 17 December besökte jag Eriksbergs julmarknad. Ett gäng tappra utställare var på plats och det gick att köpa både det ena och det andra. Det som intresserade mig mest var dock en godispåse som jag hittade. Designen var till en början lite avskräckande med en stor gädda mitt påsen samt den tillhörande texten Gäddan. Det är inte så illa som det låter, inuti påsen hittar man små söta gäddformade godisar med smak av fläder. En riktigt god smak rentav. Utöver är Gäddan Fläder fri från gelatin, gluten och färgämnen vilket är mycket trevligt i en värld där vi får i oss så mycket skräp.

Ät en Gädda och hjälp en annan Gädda
Ät en Gädda och hjälp en annan Gädda

Lokalt

Godisarna är modellerade efter en gädda som man har fiskat upp på Eriksberg. Man har skannat gäddan i en 3d skanner och sedan tillverkat godisformarna efter denna. Även gäddan på framsidan är uppfiskad på Eriksberg och vägde 21,7 kilo.

Vad gör gäddan så spännande?

Godis i all ära men varför tycker jag då att den är så spännande? Jo för varje såld påse Gäddan går en viss peng till Sportfiskarna för att hjälpa till med deras fiskevårdsarbete. Östersjön mår som bekant inte bra och detta påverkar även gäddbeståndet.  Sportfiskarna arbetar således med något som de kallar för ”gäddfabriker”. Det är ingen stor grå industribyggnad som man syftar på utan snarare att ge gäddor en plats för att växa till sig och leka på. Detta gör man genom att återställa våtmarker bland annat på Eriksberg. Målet är att förbättra bestånden av rovfiskar och samtidigt bidra till en friskare kustmiljö och en rik biologisk mångfald.

Detta tycker jag är en fantastisk satsning och jag njuter helt enkelt extra när jag äter mina små gäddor.

 

Läs mer

Ni kan läsa mer på Sportfiskarnas hemsida här eller på Eriksbergs hemsida här.