Sveriges lägsta punkt + Vattentäta boxar från Wish

Sveriges lägsta punkt

I dagens inlägg och vide besöker jag Sveriges lägsta punkt. Sveriges lägsta punkt blev mer eller mindre känd när Johan Glans skojade om den i hans World Tour föreställning.   Sveriges lägsta punkt ligger alltså i Kristianstad. Ni hittar den på Google Maps här. Om man tänker på omständigheterna kring Sveriges lägsta punkt kan man inte undgå att bli imponerad, marknivån är alltså 2,4 meter under havsnivån. Detta skulle medföra att platsen borde stå under vatten på grund av regn. Men istället har man bestämt sig för att dämma av området och pumpa bort vattnet.

Ungefärlig skiss över vad som borde vara under vatten
Ungefärlig skiss över vad som borde vara under vatten

Jag har svårt att bestämma mig vilket som är mest imponerande, det faktum att man har lyckats med detta torrlägga Nosabyviken vilket i sig är imponerande ur en teknisk synvinkel eller det faktum att man med en dåres envishet försöker slåss mot naturen vilket borde vara ett oändligt arbete. Det kommer inte bli lättar med tiden då issmältningen kommer naturligtvis orsaka att vatten nivån höjs och dammarna som skyddar Kristianstad kommer behöva byggas på drastiskt de kommande åren.  Så i min mening borde man alltså istället för att försöka rädda en situation som är ohållbar satsa på att bygga staden åt ett håll där vattennivån inte blir ett problem.

Lägsta punkten
Lägsta punkten

Är det värt att besöka Sveriges lägsta punkt?

Monumentet
Monumentet

Bortsett från ett monument och några informationstavlor som beskriver historian bakom platsen skulle jag inte påstå att platsen är värd att besöka. Närheten till e22an gör det inte till någon trevlig plats där man skulle kunna göra ett stop om man vill ta en fika på vägen även om där är några picknickbord. Det finns inget som gör att man kommer besöka platsen en gång till. Så det är kanske som Johan Glans säger, ett hål bakom en mack i Kristianstad. 

Wish – Vattentäta boxar

För ett tag sedan brände jag en keyfob genom att jag hade mina bilnycklar i fickan när jag dök. Detta på grund av en liten läcka i min torris. Det kan ha varit så att jag inte riktigt kollade om kedjan var helt stängd. Så jag tänkte att jag skulle köpa en vattensäker box som jag kan ha mina nycklar i.

Då jag gillar Wish klickade jag hem två boxar härifrån. En grön plastbox och en svart pellibox.

Grönt är skönt och tydligt torrt
Grönt är skönt och tydligt torrt
Pelliboxen klarade inte trycket
Pelliboxen klarade inte trycket

Video

Finns på youtube